BLAD-Landscape Architecture

The Bachelor course in Landscape Architectural Design (BLAD) is a full-time four year degree program. It deals with design and planning of Landscapes at various levels, from domestic to regional. and from natural to man-made environments. It deals not only with plants but addresses holistic understanding of natural elements as well as the cultural underpinnings that inform the field of design.

The discipline of Landscape is concerned with design of Physical environment, similar to courses like B.Arch. and B. Design. It offers opportunity to shape not only the man-made environment the but also the natural environment. It is complementary to the discipline of Architecture and shares several common concerns. Hence, there are multiple collaborative possibilities offered between the two courses in form of studios and other subjects.

The Bachelors degree program in Landscape Architectural design offered at Navrachana University is the first of its kind in India. The program intends to fill the gap in the rising profession of landscape architectural design with the professionals having practical knowledge and creative ability to design.

Intake: 20 seats

Eligibility

Candidates who have passed 10+2 level examination in any stream with at least 50% marks

or Candidates who have passed 10+3 Diploma Examination with at least 50% marks

 

NAVRACHANA DESIGN CHALLENGE 2020: https://nuv.ac.in/navrachana-design-chalenge-2020/

Link To the virtual exhibition:  https://sedanuv2020onlinee.wixsite.com/2020

Follow Our Instagram: https://instagram.com/seda.navrachana?igshid=rtsm3b9m1f9k

  • Deals with design and planning of Landscape spaces at various levels, from domestic, collective to regional.
  • Multi-disciplinary course- combines sciences, humanities and technology with creative approach to space and form .
  • Integration with Bachelor of Architecture program in form of foundation year and collaborative studios offered at various levels.
  • Graduates who are equipped with the practical knowledge.
  • Ready professionals to undertake projects on their own at the end of the program.
  • Greater employability of the professionals
  • First of its kind in India, offered only as Masters level course for architecture graduates elsewhere in India
  • According to the experts in the field, the bachelors program is more suitable to train landscape professionals

ELIGIBILITY : Candidates who have passed 10+2 level examination in any stream with at least 50% marks

or Candidates who have passed 10+3 Diploma Examination with at least 50% marks

HOW TO APPLY ?

  • The admissions are done through SEDA Common Entrance Exam (In-house test) and personal interview that is usually conducted in the month of June. The merit list and admissions are declared on Navrachana University website.
  • Candidates must fill the online form and upload all the necessary documents. In case the candidate is waiting for 12th board result, the mark-sheet could be presented at the time of entrance test.
  • The dates of SEDA Common Entrance Exam will be declared soon

Lateral Admissions in 2nd/3rd year :

  • This is for students who have already completed 1/2 years in design/architecture programs in any other institute.
  • Students interested in lateral admission in the 2nd/3rd year are requested to mail their application to deanseda@nuv.ac.in.
  • Please mention clearly the program(s) you are interested in.
  • Please attach your portfolio of 1st/2nd year works and mark sheets of these semesters with the mail.
  • The last date of receiving applications is June 15, 2020.

Q1 – What are the career prospects for a Design graduate?

Ans – Design program offers a very strong professional base degree. After this most students get hired by prestigious firms of Design and many however choose to start their own practice

Q2 – Can I do specialization (Masters) after Design?

Ans – Since B-Design is a 4-year professional degree. It is recognized as a valid degree for pursuing Masters in specialization in many renowned Universities across the world. 

While many are pursuing Masters in prestigious Universities all across the globe, some graduates have also secured good job positions at various architectural and design firms.

Q3 – What is unique about the Design program at SEDA?

Ans – We believe in learning by doing, so we indulge in lot of hands on learning.

Students are exposed to in-house state of the art facilities like the SEDA Material Lab, Wood workshop, Pottery and Photography labs. We get the best experts from the Industry to come and teach. We have very talented and passionate faculty members and presently the Dean is an internationally acclaimed architect with over 25 years of teaching experience.

Q4 – Is it a lot of work?

Ans – Oh yes! If you join Design, you sell your soul to the profession! It’s a lot of work but the work is so exciting that it is so much fun to be part of a Design school. It is a life changing experience. But you will love it!

Q6 – What about International Exchange? Do you have any?

Ans – We are presently pursuing and in talks with many universities across the world. And hopefully in a year’s time we should have exchange programs with Universities in Europe and North America. 

Q7 – How is the student life at SEDA?

Ans – SEDA enjoys a very strong student culture. Our students are very enthusiastic and organize many activities on their own; from organizing lectures series related to the field of design, sports events, music and jam sessions to having started their own student Newsletter. Overall, they enjoy a very positive rapport with their fellow colleagues and peers at the campus.

Q8 – What is the admission process for Bachelor of Design?

Ans – Admission to Bachelor of Design takes place through in-house entrance test and interview. The test focuses on drawing skills, imagination and awareness of the candidate. This entrance test is conducted in the month of June. 

Q9 – Do you have hostel facilities at NUV?

Ans – Yes, we have a hostel facility for both boys and girls 2 km away from the campus. But we do have a lot of newly built apartment buildings near the University, where most of our students prefer to rent on sharing basis.

Q10 – How many seats are there for Bachelor of Design?

Ans – We have an intake of 40 seats in B – Design Program.

Video

Course Structure
Semester – I
Course Code Course Name Credits
DE 101 Studio-1 (Making of Space) 4
DE 102 Basic Design-1 4
TE 101 Construction Technology-1 4
TE103 Fundamentals of Structure-1 2
HS 161 History and Theory of Architecture-1 2
DW 101 Drawing, Painting, Sketching-1 3
DW 102 Solid Geometry + Tech. Dwgs.-1 3
Electives 2
9 Extra Mural 2
Semester – II
Course Code Course Name Credits
DE 103 Studio 2 (Design in Space) 4
DE 104 Basic Design-2 4
Construction Technology-2 4
TE 106 Fundamentals of Structure-2 2
HS 162 History and Theory of Architecture-2 2
DW 103 Drawing, Painting, Sketching-2 3
DW 104 Tech. Drawings and intro to computing-2 3
Electives 2
Semester – III
Sr.No. Course Name Credits
Landscape Studio 1 8
Earth science-1 2
EN 201 Environmental science-1 2
TE 207 Construction Technology – 3 4
Landscape history- 1 2
Drawing and representation- 1 2
Workshop-1 (Planting one-o-one) 2
Electives 2
Semester – IV
Course Code Course Name Credits
Studio 2 (Design in Space) 8
Planting Design-1 1
Earth science-2 2
Landscape Technology – 1 2
Landscape history- 2 2
History and Theory of Architecture-4 3
Drawing and representation- 2 2
Workshop- 2 2
Electives 2
Semester – V
Course Code Course Name Credits
Landscape Studio 3 8
Planting design 4
Earth Science-3 2
Landscape technology- 2 2
Landscape history- 3 2
Drawing and representation- 3 2
Workshop 3 (Soils) 2
Electives 2
Semester – VI
Course Code Course Name Credits
Landscape Studio 4 8
Earth Science-4 (Ecology and environment) 2
Environmental engineering 2
Landscape history- 4 2
Research Methods 2
Drawing and representation- 4 2
Workshop 4 2
Electives 2
Semester – VII
Course Code Course Name Credits
Landscape Studio 5 8
Earth Science-5 2
Landscape technology- 3 2
Theory of Landscape 2
Pre-thesis 2
Workshop- 5 2
Khoj 4
Semester – VIII
Course Code Course Name Credits
Design/ Research thesis 20
Portfolio 1
Entrepreneurship 3

Related Courses